Zdjęcie ma charakter poglądowy.
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Cervaro Della Sala Chardonnay

Cena: 405,00 zł

Dostępność:
Ostatnie sztuki

Informacje

aromat Wino Antinori Cervaro della Sala Umbria charakteryzuje się złożonym bukietem aromatów. W roczniku 2022 na nosie pojawiają się subtelne nuty dymne cedru i krzemienia, którym towarzyszą kwiatowe akcenty żarnowca miotlastego i mimozy. ​
Smak: Na podniebieniu wino jest żywe i świeże, z wyraźnymi nutami wanilii, maśle cytrynowym i małych wypieków. Cervaro della Sala ma doskonały potencjał starzenia, ale można się nim cieszyć od razu.

Aromat

Wino Antinori Cervaro della Sala Umbria charakteryzuje się złożonym bukietem aromatów. W roczniku 2022 na nosie pojawiają się subtelne nuty dymne cedru i krzemienia, którym towarzyszą kwiatowe akcenty żarnowca miotlastego i mimozy. ​ Smak: Na podniebieniu wino jest żywe i świeże, z wyraźnymi nutami wanilii, maśle cytrynowym i małych wypieków. Cervaro della Sala ma doskonały potencjał starzenia, ale można się nim cieszyć od razu.

smak To wino doskonale komponuje się z wykwintnymi daniami z ryb, owoców morza oraz białych mięs, zwłaszcza w sosach maślanych i śmietanowych. Jego złożoność i elegancja sprawiają, że jest idealnym towarzyszem dla potraw o delikatnych smakach, takich jak grillowany łosoś, risotto z owocami morza czy kurczak w sosie śmietanowym.

Smak

To wino doskonale komponuje się z wykwintnymi daniami z ryb, owoców morza oraz białych mięs, zwłaszcza w sosach maślanych i śmietanowych. Jego złożoność i elegancja sprawiają, że jest idealnym towarzyszem dla potraw o delikatnych smakach, takich jak grillowany łosoś, risotto z owocami morza czy kurczak w sosie śmietanowym.

potrawy To wino doskonale komponuje się z wykwintnymi daniami z ryb, owoców morza oraz białych mięs, zwłaszcza w sosach maślanych i śmietanowych. Jego złożoność i elegancja sprawiają, że jest idealnym towarzyszem dla potraw o delikatnych smakach, takich jak grillowany łosoś, risotto z owocami morza czy kurczak w sosie śmietanowym.​

Potrawy

To wino doskonale komponuje się z wykwintnymi daniami z ryb, owoców morza oraz białych mięs, zwłaszcza w sosach maślanych i śmietanowych. Jego złożoność i elegancja sprawiają, że jest idealnym towarzyszem dla potraw o delikatnych smakach, takich jak grillowany łosoś, risotto z owocami morza czy kurczak w sosie śmietanowym.​

Więcej informacji

Więcej informacji

Winogrona Chardonnay są zbierane w nocy, aby zachować ich świeżość, a następnie poddawane są maceracji na skórkach w temperaturze 10 °C przez około cztery godziny. Po klarowaniu, fermentacja alkoholowa odbywa się w barrique, gdzie wino przechodzi również częściową fermentację malolaktyczną. W lutym Chardonnay jest łączone z Grechetto, które fermentowało osobno i nie dojrzewało w dębie. Następnie Cervaro della Sala dojrzewa jeszcze kilka miesięcy w butelce przed wprowadzeniem na rynek.

Winnice Castello della Sala położone są na wysokości od 220 do 470 metrów nad poziomem morza, na pagórkowatym terenie charakteryzującym się glebami gliniasto-wapiennymi, bogatymi w skamieniałości muszli. Taka kompozycja gleby sprzyja uprawie białych odmian winorośli, nadając winom wyjątkową mineralność i elegancję.