Zdjęcie ma charakter poglądowy.
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Les Forts de Latour

Château Latour

Cena: 2 614,00 zł

Dostępność:
Ostatnie sztuki

Informacje

aromat Les Forts de Latour 2016 charakteryzuje się czystym, uwodzicielskim bukietem z nutami czarnych owoców, takimi jak jeżyny i czarne porzeczki, wzbogaconym o akcenty grafitu i tytoniu. Wino jest skupione i pełne napięcia, z subtelnymi nutami przypraw korzennych.

Aromat

Les Forts de Latour 2016 charakteryzuje się czystym, uwodzicielskim bukietem z nutami czarnych owoców, takimi jak jeżyny i czarne porzeczki, wzbogaconym o akcenty grafitu i tytoniu. Wino jest skupione i pełne napięcia, z subtelnymi nutami przypraw korzennych.

smak Średniej budowy, z drobnoziarnistymi taninami i doskonałą równowagą. To klasyczne wino z Pauillac, z nutami czarnych owoców, tytoniu i grafitu. Charakteryzuje się mocnym chwytem oraz bardzo trwałym, eleganckim finiszem.

Smak

Średniej budowy, z drobnoziarnistymi taninami i doskonałą równowagą. To klasyczne wino z Pauillac, z nutami czarnych owoców, tytoniu i grafitu. Charakteryzuje się mocnym chwytem oraz bardzo trwałym, eleganckim finiszem.

potrawy doskonale komponuje się z klasycznymi daniami mięsnymi, takimi jak cielęcina, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, kaczka, dziczyzna oraz pieczony kurczak. Świetnie współgra również z daniami kuchni azjatyckiej, bogatymi potrawami rybnymi, takimi jak tuńczyk, a także z daniami zawierającymi grzyby i makaron.

Potrawy

doskonale komponuje się z klasycznymi daniami mięsnymi, takimi jak cielęcina, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, kaczka, dziczyzna oraz pieczony kurczak. Świetnie współgra również z daniami kuchni azjatyckiej, bogatymi potrawami rybnymi, takimi jak tuńczyk, a także z daniami zawierającymi grzyby i makaron.

Więcej informacji

Więcej informacji

Les Forts de Latour 2016 to drugie wino prestiżowej winnicy Château Latour, pochodzące z regionu Pauillac w Bordeaux. W skład kupażu wchodzi 64,3% Cabernet Sauvignon, 35,3% Merlot i 0,4% Cabernet Franc. Wino dojrzewa przez 16–18 miesięcy w 50% nowych, francuskich dębowych beczkach, co nadaje mu elegancji i złożoności.

Rocznik 2016 wyróżniał się wyjątkowo suchym i gorącym lipcem, co sprzyjało optymalnemu dojrzewaniu winogron. Zbiory odbyły się w idealnych warunkach pogodowych – od 22 do 30 września dla Merlot oraz od 7 do 19 października dla Cabernet Sauvignon, co pozwoliło uzyskać wino o wyjątkowej koncentracji i strukturze.