Zdjęcie ma charakter poglądowy.
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Il Nero Di Casanova

La Spinetta

Cena: 139,00 zł

Dostępność:
Wysoka

Informacje

aromat Wino to urzeka intensywnymi, wielowarstwowymi aromatami ciemnych wiśni, skóry, lukrecji i tytoniu, zachowując elegancki, niemal delikatny charakter, typowy dla autentycznego Sangiovese.

Aromat

Wino to urzeka intensywnymi, wielowarstwowymi aromatami ciemnych wiśni, skóry, lukrecji i tytoniu, zachowując elegancki, niemal delikatny charakter, typowy dla autentycznego Sangiovese.

smak Na podniebieniu jest pełne i otulające; taniny są aksamitne i doskonale zharmonizowane z niezwykłą świeżością. Doskonała kwasowość zapewnia wyjątkowo przyjemne zakończenie.

Smak

Na podniebieniu jest pełne i otulające; taniny są aksamitne i doskonale zharmonizowane z niezwykłą świeżością. Doskonała kwasowość zapewnia wyjątkowo przyjemne zakończenie.

potrawy To wino doskonale komponuje się z daniami takimi jak pizza, pasta, zapiekanki, risotto oraz lekkie potrawy drobiowe. ​

Potrawy

To wino doskonale komponuje się z daniami takimi jak pizza, pasta, zapiekanki, risotto oraz lekkie potrawy drobiowe. ​

Więcej informacji

Więcej informacji

Maceracja i fermentacja alkoholowa odbywają się w kontrolowanej temperaturze przez około 14-15 dni. Fermentacja malolaktyczna zachodzi w beczkach z francuskiego dębu drugiego i trzeciego użycia, gdzie wino dojrzewa przez około 12 miesięcy. Następnie wino leżakuje w butelce przez około 3 miesiące przed wprowadzeniem na rynek. 

Winnice położone są w miejscowości Casanova, w gminie Terricciola, na wysokości 250 m n.p.m., z ekspozycją południową. Gleby są piaszczyste, pochodzenia morskiego, bogate w osady oceaniczne. 

To wino jest najbardziej reprezentatywnym produktem posiadłości Casanova, a jego nazwa "Nero" pochodzi od tradycyjnego toskańskiego określenia na czerwone wino.