Dino Briglio założył winnicę L'Acino w 2006 roku, wspólnie z dwoma przyjaciółmi z dzieciństwa, którzy jednak z czasem, w zgodzie, wycofali się z projektu. Choć żadna z tych osób nie miała wcześniej doświadczenia w uprawie winorośli czy produkcji wina, ich pasja do win naturalnych oraz zaangażowanie w ekologiczną uprawę z minimalną ingerencją pozwoliły na stworzenie dobrze rozwijającej się winnicy z rosnącym portfolio. Ziemie, na których znajdują się winnice, od pokoleń należały do rodzin założycieli, dzięki czemu gleba nigdy nie była zanieczyszczona chemicznymi nawozami. Od 2016 roku Dino samodzielnie prowadzi winnicę, posiadając 11 hektarów oraz dzierżawiąc dodatkowe 5 hektarów. Jego winorośle rosną na wysokości od 400 do 650 metrów nad poziomem morza. Proces fermentacji win odbywa się na dzikich drożdżach, a wszystkie beczki dostarcza zaprzyjaźniony bednarz z Irpinii w Kampanii. Dino korzysta zarówno z beczek dębowych, jak i z tych wykonanych z akacji oraz morwy – przy czym jest j