Avila

Ávila to mniej znany, ale fascynujący region winiarski w centralnej Hiszpanii, położony na dużej wysokości, często powyżej 1 000 m n.p.m. Surowy klimat z chłodnymi nocami i dużą amplitudą temperatur sprawia, że wina z tego obszaru nabierają świeżości, lekkości i mineralnego charakteru.

Tutejsze gleby są ubogie, głównie granitowe, z domieszką piasków i żwirów – idealne do głębokiego zakorzenienia się winorośli i niskiej, skoncentrowanej wydajności. Historia winiarstwa w Ávili sięga wieków, choć przez długi czas region pozostawał w cieniu większych apelacji.

Dziś Ávila wraca na winiarską mapę Hiszpanii dzięki niewielkim producentom, którzy stawiają na naturalne metody uprawy i ekspresję terroir. To miejsce dla tych, którzy szukają czegoś autentycznego – win z wysoko położonych winnic, stworzonych z szacunkiem do ziemi i tradycji.

Avila