Mr Three & Bros Falernum Liqueur
Cena: 133,00 zł
Dostępność:
Niska
Informacje
- Rodzaj Falernum
- Kraj Włochy
- Region Lombardia
- Kolor Bursztynowy
- Alkohol 17%
- Objetosc 500 ml
Aromat
Na pierwszym planie pikantne nuty świeżo tartego imbiru wzbogacone o cytrusowe nuty limonki oraz cytryny.
Smak
Fantazja smaków; przeplatająca się cytrusowość z pikanterią wzbogacona o nuty migdałów oraz ziół.Zaskakująco aromatyczna końcówka oraz dobrze zbalansowana, pozostawiająca niezapomniane doznania smakowe.
Więcej informacji
Falernum narodziło się w XIX wieku na Barbadosie, główny składnik to mieszanki rumu, owoców i lokalnych przypraw. Pity jako tonik rozcieńczany lodem lub do zmiękczania rumów z przeszłości, zdecydowanie ostrzejszych niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni dzisiaj .Ten trunek został rozpowszechniony dzięki jednej osobie która podczas swojego karaibskiego „wygnania” (w Stanach obowiązywała prohibicja) a był to Ernest Raymond Beaumont Gantt, lepiej znany większości jako Donn The Beachcomber , który był amerykańskim poszukiwaczem przygód, biznesmenem i weteranem II wojny światowej „ojcem założycielem” kultury tiki. Jest znany z otwarcia pierwszego prototypowego baru tiki, Don the Beachcomber, w latach 30. Podczas swojej banicji często sięgał po karaibskie falernun do tego stopnia że zaczął wykorzystywać ją w swoich drinkach i przepisach sygnowanych koktajli.Po prohibicji Donn wrócił do domu a wraz z nim Falernum. Tak trunek trafił do większesz rzeszy odbiorców. NOWE ŻYCIEEdoardo Nono i zespół Rita & Cocktails w Mediolanie , we współpracy z Compagnia dei Caribbean , stworzyli Falernum, które może trafić na rynek, zachowując jednocześnie cechy, które wyróżniają go jako produkt rzemieślniczy. Do jego produkcji przyczynia się mieszanka składników, umiejętnie skomponowana dzięki doświadczeniu i pasji Edoardo: karaibski biały rum, ciemny rum, imbir, przyprawy, gorzkie migdały, limonka, cytryny i cukier







