Winnica Carl Jung, założona w 1868 roku w Rüdesheim nad Renem (Rheingau), początkowo zajmowała się produkcją tradycyjnych win. W 1908 roku syn założyciela opracował metodę produkcji win bezalkoholowych, co zmieniło kierunek działalności winiarni. Od tego momentu Carl Jung specjalizuje się w tworzeniu win bezalkoholowych, win o niskiej...
Winnica Carl Jung, założona w 1868 roku w Rüdesheim nad Renem (Rheingau), początkowo zajmowała się produkcją tradycyjnych win. W 1908 roku syn założyciela opracował metodę produkcji win bezalkoholowych, co zmieniło kierunek działalności winiarni. Od tego momentu Carl Jung specjalizuje się w tworzeniu win bezalkoholowych, win o niskiej zawartości alkoholu oraz win musujących.
W procesie produkcji wino, powstałe w wyniku klasycznej fermentacji winogron, jest poddawane dealkoholizacji – opatentowanej metodzie, która polega na podgrzewaniu wina do temperatury 30°C, co pozwala na usunięcie alkoholu, jednocześnie zachowując jego oryginalny smak i aromat. Dzięki tej metodzie wina Carl Jung mają certyfikat Halaal.
Obecnie winiarnia produkuje ponad 10 milionów butelek rocznie, a swoje wina eksportuje do 30 krajów na całym świecie. Proces produkcji win bezalkoholowych jest podobny do tworzenia klasycznych win, jednak na koniec alkoholu usuwa się, pozostawiając pełnię smaku bez