Fabrice Dodane ukończył enologię w Beaune, po czym zdobywał doświadczenie w spółdzielni winiarskiej w Pupillin. W 1989 roku objął stanowisko winemakera i menedżera w Domaine de Saint Pierre, a w 2011 roku – po śmierci właściciela – przejął posiadłość na własność. Od tego czasu powiększył areał do 7,5 ha, z parcelami w Arbois i Côtes du Jura.
Już w 2002 roku rozpoczął konwersję na uprawy ekologiczne, a w 2008 roku otrzymał certyfikat Ecocert. Jego podejście do winifikacji oparte jest na minimalnej interwencji: fermentacja wyłącznie na naturalnych drożdżach, praktycznie bez siarki (stosowanej tylko w razie konieczności). Czerwone wina powstają w stali, białe fermentują i dojrzewają w dużych beczkach (400–600 l), metodą „sous voile” (oksydacyjnie) lub „ouillé” (w stylu burgundzkim). Naturalna fermentacja malolaktyczna jest regułą.
W obliczu trudnych roczników i spadających plonów w Jurze, Fabrice rozpoczął współpracę z zaprzyjaźnionymi winiarzami, pozyskując od nich owoce z upraw prowadzonych według tych samych surowych zasad. Tak powstała linia Le Dos d’Chat – lekkich, soczystych win „glou glou”, winifikowanych z całych kiści, praktycznie bez dodatku siarki.