Rodzina Jolivet rozpoczęła swoją przygodę z winiarstwem w 1926 roku, zakładając firmę handlową Société de négoce Jolivet et fils. Wcześniej Louis i Lucien Jolivet pełnili funkcje piwniczych w Château de Tracy, gdzie selekcjonowali, kupowali luzem, butelkowali i sprzedawali wina w regionie Sancerre. W 1987 roku Pascal Jolivet, wnuk...
Rodzina Jolivet rozpoczęła swoją przygodę z winiarstwem w 1926 roku, zakładając firmę handlową Société de négoce Jolivet et fils. Wcześniej Louis i Lucien Jolivet pełnili funkcje piwniczych w Château de Tracy, gdzie selekcjonowali, kupowali luzem, butelkowali i sprzedawali wina w regionie Sancerre.
W 1987 roku Pascal Jolivet, wnuk Luciena, stworzył markę "Pascal Jolivet". Początkowo, nie posiadając własnych winnic, inwestował w nowoczesną infrastrukturę w Sancerre, inspirując się technikami z Szampanii. W 1993 roku nabył 6 hektarów winnic w Bué-en-Sancerre, a w 1995 roku kolejne 6,5 hektara w Tracy-sur-Loire.
Obecnie Domaine Pascal Jolivet posiada ponad 120 akrów winnic w apelacjach Sancerre i Pouilly-Fumé. Wina są produkowane z minimalną ingerencją, z fermentacją przy użyciu dzikich drożdży, co pozwala na uzyskanie czystego wyrazu terroir.