Winnica Roagna, z ponad 150-letnią tradycją, należy do najbardziej szanowanych producentów w regionie Piemont. Jej historia sięga początków XX wieku, a obecnie prowadzona jest przez trzecie pokolenie rodziny. Roagna słynie z produkcji win w apelacjach Barbaresco i Barolo, stosując klasyczne metody winiarskie, takie jak długie maceracje oraz dojrzewanie w dużych, dębowych beczkach. Posiada znakomite parcele, m.in. Asili, Montefico i Pajé, które przekładają się na powstawanie win o wyjątkowej głębi i jakości.
Winnica zlokalizowana jest w sercu Langhe, na stromych zboczach o glebach bogatych w wapń i glinę. Korzystny mikroklimat dodatkowo sprzyja uprawie winorośli, szczególnie odmiany Nebbiolo.
Rodzina Roagna realizuje filozofię winiarstwa opartą na minimalnej interwencji. Stosują naturalne metody uprawy, troszcząc się o zdrowie gleby, równowagę ekosystemu i bioróżnorodność. Zdecydowana większość winogron zbierana jest ręcznie, a proces produkcji prowadzony jest z wyjątkową dbałością o każdy szczegół.