Clos des Vignes du Maynes to historyczny producent wina z regionu Mâcon-Cruzille w Burgundii, którego korzenie sięgają roku 910. Założony przez mnichów z opactwa w Cluny, od zawsze kultywuje tradycje uprawy winorośli z poszanowaniem natury. Od 1954 roku gospodarstwo prowadzone jest w sposób ekologiczny, bez użycia chemii, a od 1998 roku także...
Clos des Vignes du Maynes to historyczny producent wina z regionu Mâcon-Cruzille w Burgundii, którego korzenie sięgają roku 910. Założony przez mnichów z opactwa w Cluny, od zawsze kultywuje tradycje uprawy winorośli z poszanowaniem natury. Od 1954 roku gospodarstwo prowadzone jest w sposób ekologiczny, bez użycia chemii, a od 1998 roku także według zasad biodynamiki.
Dziś winnicą zarządza Julien Guillot, który kontynuuje rodzinne tradycje w produkcji naturalnych win, opartych na fermentacji z wykorzystaniem naturalnych drożdży i bez dodatków chemicznych. Winnica rozciąga się na 7 hektarów w obrębie Clos, a także obejmuje dodatkowe parcele takie jak Clos Fourneau i Martailly. Wina te cechują się wyjątkową ekspresją terroir, która odzwierciedla unikalne właściwości lokalnych gleb i mikroklimatu, oferując zarówno wina białe, jak i czerwone o wyraźnym charakterze.