Château Pétrus

Château Pétrus powstało około 1837 roku na prawym brzegu Bordeaux, w apelacji Pomerol. Początkowo była to mała, nieznana posiadłość, ale zyskała na znaczeniu w XX wieku, głównie za sprawą Madame Loubat, która w latach 40. XX wieku została jedyną właścicielką winnicy i zainwestowała w jej rozwój. Po jej śmierci majątek przeszedł pod zarząd rodziny Moueix, która do dziś kontroluje produkcję i dystrybucję wina.

Obecnym właścicielem jest firma Établissements Jean-Pierre Moueix, kierowana przez Christiana Moueix – jedną z najbardziej wpływowych postaci w świecie win z Bordeaux. Winiarnia posiada około 11,4 hektara upraw, obsadzonych wyłącznie szczepem Merlot. Za produkcję odpowiada Olivier Berrouet, który od 2008 roku pełni funkcję głównego enologa, kontynuując pracę swojego ojca, Jean-Claude’a Berrouet – legendy enologii w Pomerol.

Château Pétrus produkuje jedno z najbardziej poszukiwanych i najdroższych win na świecie, zachowując przy tym pełną niezależność i rzemieślniczy charakter.

Château Pétrus