San Felice to renomowany producent win z Toskanii, którego historia sięga VIII wieku. Położona w miejscowości Castelnuovo Berardenga, niedaleko Sieny, winiarnia łączy bogate dziedzictwo z nowoczesnym podejściem do winiarstwa.
Obszar obecnej posiadłości San Felice był częścią starożytnego kościoła, o który od 714 roku rywalizowali biskupi Arezzo i Sieny. W XI wieku kościół otrzymał imię San Felice na cześć męczennika z IV wieku. Przez stulecia posiadłość była własnością szlachetnych włoskich rodzin, a w połowie XIX wieku rodzina Grisaldi del Taja wprowadziła znaczące zmiany w jej strukturze i architekturze. W 1968 roku Enzo Morganti rozpoczął produkcję i badania nad szczepem Sangiovese, tworząc wino "Vigorello", uznawane za prekursora tzw. "Supertoskanów".
Posiadłość San Felice obejmuje ponad 650 hektarów, z czego 140 hektarów to wyspecjalizowane winnice położone na wysokości około 400 metrów n.p.m. Gleby o średniej teksturze, głównie złożone z wapiennych margli Alberese i Galestro, w połączeniu z korzystnym mikroklimatem, stwarzają idealne warunki do uprawy winorośli. W latach 90. XX wieku producent podzielił obszar na różne strefy, identyfikując pięć makroobszarów i sadząc odmiany winorośli najlepiej dopasowane do gleby i geografii każdego z nich. Piwnice winiarni mieszczą się w odrestaurowanych XIX-wiecznych budynkach, łącząc tradycję z nowoczesnymi technologiami winiarskimi.