Alessandro Viola

Alessandro Viola jest małym producentem wina w północno-zachodniej Sycylii, w okolicach miasta Alcamo, u podnóża góry Bonifitato. Posiada 7 hektarów winnic, które obsadzone są tradycyjnymi sycylijskimi odmianami winorośli, takimi jak Grillo, Nero d'Avola, Nerello Mascalese i Catarratto. Viola, pochodzący z rodziny z bogatymi tradycjami winiarskimi, zdobył wykształcenie w zakresie uprawy winorośli i enologii, a doświadczenie zawodowe zdobywał w Piemoncie i Gruzji.

Jego filozofia produkcji wina opiera się na prostym, ale głębokim przekonaniu: wino należy tworzyć wyłącznie z winogron, bez dodatków chemicznych. Według Violi natura sama zapewnia idealną równowagę chemiczną, której nie należy zakłócać. Jest przekonany, że czyste, naturalne wino jest nie tylko zdrowsze, ale także smaczniejsze. Jak sam mówi: „W winie istnieje doskonała równowaga chemiczna, tylko natura może posunąć się tak daleko. Kim jesteśmy, żeby myśleć, że możemy to robić lepiej niż ona?"

Alessandro Viola
Naturalne
Rosé
Kolor: Różowe Kraj: Włochy Region: Sycylia Rodzaj: Wytrawne Szczep: Nerello Mascalese,Nero d'Avola