Zdjęcie ma charakter poglądowy.
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Col Fondo / Sui Lieviti Brut Valdobbiadene Prosecco Superiore

Adami

Cena: 109,00 zł

Dostępność:
Wysoka

Informacje

aromat Barwa słomkowa, widoczny osad oraz delikatne musowanie. Aromatyczność świetnie ewoluuje w czasie - początkowo cytrusowa świeżość i dojrzała papierówka oraz brzoskwinia z białym miąższem; z czasem wyraźniejsze aromaty drożdżowe - skórka chleba czy kremowy jogurt naturalny. W tle pojawiają się też nuty ziołowe - mięta i tymianek. Aromaty owocowe i wynikające z dojrzewania nad osadem świetnie się ze sobą mieszają.

Aromat

Barwa słomkowa, widoczny osad oraz delikatne musowanie. Aromatyczność świetnie ewoluuje w czasie - początkowo cytrusowa świeżość i dojrzała papierówka oraz brzoskwinia z białym miąższem; z czasem wyraźniejsze aromaty drożdżowe - skórka chleba czy kremowy jogurt naturalny. W tle pojawiają się też nuty ziołowe - mięta i tymianek. Aromaty owocowe i wynikające z dojrzewania nad osadem świetnie się ze sobą mieszają.

smak Konsekwentnie do aromatów - początkowo atak świeżości i owocowości, następnie wybijają się akcenty drożdżowe. Stonowane musowanie, lekko kremowa tekstura i żywa kwasowość. Charakterystyczna lekka goryczka o smaku orzechowo - migdałowym w finiszu. Nieco pełniejsze niż klasyczne Prosecco.

Smak

Konsekwentnie do aromatów - początkowo atak świeżości i owocowości, następnie wybijają się akcenty drożdżowe. Stonowane musowanie, lekko kremowa tekstura i żywa kwasowość. Charakterystyczna lekka goryczka o smaku orzechowo - migdałowym w finiszu. Nieco pełniejsze niż klasyczne Prosecco.

potrawy bruschetta,salami,risotto z grzybami

Potrawy

bruschetta,salami,risotto z grzybami

Więcej informacji

Więcej informacji

Tradycyjna nazwa Col Fondo została zmieniona przez przepisy apelacji na Sui Lieviti. Dosłowne tłumaczenie nowego terminu brzmi na drożdżach.Wino powstaje na drodze podwójnej fermentacji, jednak w odróżnieniu od klasycznej metody produkcji Prosecco (metody Charmata/ zbiornikowej), druga fermentacja odbywa się w butelkach, a osad z obumarłych drożdży jest celowo pozostawiany w butelce.Od klasycznego Prosecco odróżnia je również mniejsza intensywność musowania. Wino Col Fondo/ Sui Lieviti to wina raczej frizzante niż spumante.