Zdjęcie ma charakter poglądowy.
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Tabuerniga

Telmo Rodriguez

Cena: 465,00 zł

Dostępność:
Wysoka

Informacje

  • Kolor Czerwone
  • Kraj Hiszpania
  • Region Rioja
  • Rodzaj Wytrawne
  • Szczep Field Blend Tempranillo
  • Alkohol 14%
  • Apelacja Rioja DOCa
  • Starzenie 14 - 16 miesięcy w dużych beczkach
  • Rocznik 2020
  • Objetosc 750 ml
  • Temperatura podania 17 - 19°C
  • Nagrody Robert Parker 98 pkt., James Suckling 97 pkt. Wine Spectator 98 pkt.
aromat Początkowo stonowana aromatyczność zapowiadająca elegancję i powagę. Ciemne owoce, zwłaszcza jagody, wyeksponowane na równi z subtelnymi niuansami ziół czy mineralności w postaci kruszonych muszelek morskich oraz wilgotnej gleby. W tle odzywa się nuta garbowanej skóry i anyżu. 

Aromat

Początkowo stonowana aromatyczność zapowiadająca elegancję i powagę. Ciemne owoce, zwłaszcza jagody, wyeksponowane na równi z subtelnymi niuansami ziół czy mineralności w postaci kruszonych muszelek morskich oraz wilgotnej gleby. W tle odzywa się nuta garbowanej skóry i anyżu. 

smak Ujmuje czystością i precyzją smaku, zdecydowanie zachwyca swoją elegancją. Świetnie zbalansowane, o solidnej,  ale nie przesadzonej budowie i soczystej, wyważonej kwasowości. Smak wina jest tożsamy do jego zapachu, choć wzbogacony o akcenty suszonych kwiatów hibiskusa oraz gorzko-słodkiej czerwonej pomarańczy. 

Smak

Ujmuje czystością i precyzją smaku, zdecydowanie zachwyca swoją elegancją. Świetnie zbalansowane, o solidnej,  ale nie przesadzonej budowie i soczystej, wyważonej kwasowości. Smak wina jest tożsamy do jego zapachu, choć wzbogacony o akcenty suszonych kwiatów hibiskusa oraz gorzko-słodkiej czerwonej pomarańczy. 

potrawy faszerowana papryka,łopatka wieprzowa BBQ,kofty jagnięce

Potrawy

faszerowana papryka,łopatka wieprzowa BBQ,kofty jagnięce

Więcej informacji

Więcej informacji

La Tabeurniga to nazwa pojedynczej winnicy znajdującej się w okolicach historycznego miasta La Bastida. Całość ujęta jest w kształt tarasowego amfiteatru o łącznej powierzchni 2,7 ha. Ślady produkcji wina w tym miejscu sięgają  aż 1300 lat wstecz! Wino zdecydowanie nawiązuje do tradycyjnego stylu produkcji win w Rioja – spontaniczna fermentacja odbywa się w otwartych drewnianych zbiornikach o pojemności 3000 l, a dojrzewanie trwające 14-16 miesięcy zachodzi w używanych fouderach mieszczących 1500 l wina. Wino zostało zrobione z owoców pochodzących z certyfikowanej uprawy organicznej.