Zdjęcie ma charakter poglądowy.
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Cyril Cabernet Sauvignon

Henschke

Cena: 894,40 zł

Dostępność:
Ostatnie sztuki

Informacje

aromat Uwodzicielska aromatyczność o dużej intensywności. Wyraźne nuty owocowe - jeżyny, czarnej porzeczki i dojrzałej śliwki przeplatają się ze zwiewnymi aromatami kwiatowymi - fiołków i dzikiej róży, a także kwitnących aromatycznych ziół. W tle przewijają się akcenty drewna cedrowego, suszonego tytoniu oraz liścia laurowego. 

Aromat

Uwodzicielska aromatyczność o dużej intensywności. Wyraźne nuty owocowe - jeżyny, czarnej porzeczki i dojrzałej śliwki przeplatają się ze zwiewnymi aromatami kwiatowymi - fiołków i dzikiej róży, a także kwitnących aromatycznych ziół. W tle przewijają się akcenty drewna cedrowego, suszonego tytoniu oraz liścia laurowego. 

smak Również w ustach wino prezentuje wielką złożoność. Na pierwszym planie wyczuwalne ciemne owoce leśne takie jak jeżyna i porzeczka. Uzupełniają je nuty gorzkiej czekolady, lukrecji i anyżu oraz suszonych ziół śródziemnomorskich. Obfite i skoncentrowane, o przyjemnej świeżości, pluszowych taninach i pikantnej końcówce. Rewelacyjnie rozwija się w czasie.

Smak

Również w ustach wino prezentuje wielką złożoność. Na pierwszym planie wyczuwalne ciemne owoce leśne takie jak jeżyna i porzeczka. Uzupełniają je nuty gorzkiej czekolady, lukrecji i anyżu oraz suszonych ziół śródziemnomorskich. Obfite i skoncentrowane, o przyjemnej świeżości, pluszowych taninach i pikantnej końcówce. Rewelacyjnie rozwija się w czasie.

potrawy grillowane Portobello,gulasz jagnięcy,sery twarde starzone

Potrawy

grillowane Portobello,gulasz jagnięcy,sery twarde starzone

Więcej informacji

Więcej informacji

W 2018 roku Cyril Henschke zostało wyprodukowane z Cabernet Sauvignon (97%), Merlot (2%) oraz Cabernet Franc (1%).  Owoce uprawiane w oparciu o uprawę organiczną i biodynamiczną pochodzą z pojedynczej winnicy o nazwie tożsamej z winem - Cyril Henschke Vineyard w regionie Eden Valley. Po fermentacji wino dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego o pojemności 250 l przez okres 18 miesięcy, z czego 10% beczek stanowiły beczki nowe.