Zdjęcie ma charakter poglądowy.
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Volnay 1er Cru Les Angles

Lucien Boillot

Cena: 382,00 zł

Dostępność:
Wysoka

Informacje

  • Kolor Czerwone
  • Kraj Francja
  • Region Burgundia
  • Rodzaj Wytrawne
  • Szczep Pinot Noir
  • Alkohol 13.5%
  • Apelacja Volnay AOC
  • Starzenie 16-18 miesięcy w dębowych beczkach
  • Rocznik 2018
  • Objetosc 750 ml
  • Temperatura podania 14 - 15°C
aromat Wino oferuje złożony aromat czerwonych owoców, takich jak wiśnie, maliny i truskawki, z delikatnymi nutami fiołków. W miarę dojrzewania wina pojawiają się subtelne nuty ziemiste, przyprawowe, a także akcenty mineralne, które podkreślają jego terroir.

Aromat

Wino oferuje złożony aromat czerwonych owoców, takich jak wiśnie, maliny i truskawki, z delikatnymi nutami fiołków. W miarę dojrzewania wina pojawiają się subtelne nuty ziemiste, przyprawowe, a także akcenty mineralne, które podkreślają jego terroir.

smak Na podniebieniu jest średnio zbudowane, z wyraźnymi, jedwabistymi taninami. Dominują smaki czerwonych owoców, uzupełnione o świeżą kwasowość, co nadaje winu elegancji i zrównoważenia. Finisz jest długi i pełen subtelnych akcentów ziemi i przypraw.

Smak

Na podniebieniu jest średnio zbudowane, z wyraźnymi, jedwabistymi taninami. Dominują smaki czerwonych owoców, uzupełnione o świeżą kwasowość, co nadaje winu elegancji i zrównoważenia. Finisz jest długi i pełen subtelnych akcentów ziemi i przypraw.

potrawy To eleganckie wino doskonale komponuje się z delikatnymi daniami, takimi jak pieczony drób, cielęcina czy królik. Świetnie pasuje również do risotto z grzybami, miękkich serów (jak Brie czy Camembert) oraz grillowanych warzyw. Dzięki swojej strukturze dobrze współgra z potrawami o bardziej subtelnym charakterze, które nie przytłoczą jego delikatnych aromatów i smaków.

Potrawy

To eleganckie wino doskonale komponuje się z delikatnymi daniami, takimi jak pieczony drób, cielęcina czy królik. Świetnie pasuje również do risotto z grzybami, miękkich serów (jak Brie czy Camembert) oraz grillowanych warzyw. Dzięki swojej strukturze dobrze współgra z potrawami o bardziej subtelnym charakterze, które nie przytłoczą jego delikatnych aromatów i smaków.