Zdjęcie ma charakter poglądowy.
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Finca Luzon Crianza

Bodegas Luzon

Cena: 59,00 zł

Dostępność:
Wysoka

Informacje

aromat Wino o intensywnej, głębokiej rubinowej barwie z fioletowym refleksem. W nosie dominują dojrzałe czarne owoce – jeżyny, śliwki i czarna porzeczka – uzupełnione nutami przypraw, wanilii, dymu i delikatnej nuty balsamicznej. Aromat jest czysty, wyrazisty i dobrze zintegrowany z nutami dojrzewania w beczce.

Aromat

Wino o intensywnej, głębokiej rubinowej barwie z fioletowym refleksem. W nosie dominują dojrzałe czarne owoce – jeżyny, śliwki i czarna porzeczka – uzupełnione nutami przypraw, wanilii, dymu i delikatnej nuty balsamicznej. Aromat jest czysty, wyrazisty i dobrze zintegrowany z nutami dojrzewania w beczce.

smak Finca Luzón Crianza to czerwone wino o średnio pełnym ciele, z jedwabistą teksturą i dojrzałymi taninami. Na podniebieniu dominują soczyste owoce leśne, przyprawy korzenne oraz lekki akcent czekolady i kawy. Dobrze zrównoważona kwasowość i umiarkowany alkohol prowadzą do eleganckiego, lekko pikantnego finiszu.

Smak

Finca Luzón Crianza to czerwone wino o średnio pełnym ciele, z jedwabistą teksturą i dojrzałymi taninami. Na podniebieniu dominują soczyste owoce leśne, przyprawy korzenne oraz lekki akcent czekolady i kawy. Dobrze zrównoważona kwasowość i umiarkowany alkohol prowadzą do eleganckiego, lekko pikantnego finiszu.

potrawy To wino znakomicie odnajduje się w towarzystwie pieczonych mięs – szczególnie jagnięciny i wołowiny – oraz dań z grilla, takich jak marynowane żeberka czy kiełbasy. Sprawdza się również przy twardych, dojrzewających serach, makaronach z gęstymi, pomidorowymi sosami i klasycznych potrawach kuchni hiszpańskiej lub śródziemnomorskiej.

Potrawy

To wino znakomicie odnajduje się w towarzystwie pieczonych mięs – szczególnie jagnięciny i wołowiny – oraz dań z grilla, takich jak marynowane żeberka czy kiełbasy. Sprawdza się również przy twardych, dojrzewających serach, makaronach z gęstymi, pomidorowymi sosami i klasycznych potrawach kuchni hiszpańskiej lub śródziemnomorskiej.

Więcej informacji

Więcej informacji

Wino produkowane jest z ręcznie zbieranych winogron odmian Monastrell (85%) i Cabernet Sauvignon (15%), uprawianych na wapienno-gliniastych glebach Jumilli. Fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie wino dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu, co nadaje mu złożoności i elegancji.