Radikon to winnica zlokalizowana w Oslavii, w regionie Collio Goriziano we Friuli-Wenecji Julijskiej, tuż przy granicy ze Słowenią. Założona przez Stanko Radikona, który od lat 90. XX wieku zapoczątkował ruch produkcji win naturalnych i tzw. win pomarańczowych. W 1995 roku Stanko powrócił do tradycyjnych metod produkcji, w tym fermentacji z maceracją na skórkach, co nadaje winom głębię smaku i wyjątkową strukturę. Obecnie winnicę prowadzi jego syn, Saša Radikon.
Radikon produkuje wina organiczne bez dodatku siarki (lub z minimalnym dodatkiem), wykorzystując długie okresy maceracji i dojrzewania. Główne uprawiane odmiany to Ribolla Gialla, Friulano, Chardonnay, Pinot Grigio, a także Merlot. Wina dojrzewają przez kilka lat w dużych dębowych beczkach oraz w butelkach, co nadaje im unikalny charakter i zdolność do długiego starzenia.
Winnica Radikon jest znana ze swojej niekonwencjonalnej filozofii oraz podejścia do natury, co czyni ją jednym z liderów w produkcji win na