Naturalne

Zdjęcie ma charakter poglądowy.
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Pignoli

Radikon

Cena: 631,00 zł

Dostępność:
Ostatnie sztuki

Informacje

aromat Wino jest intensywne i głębokie w zapachu, z wyraźnymi nutami wiśni, czarnej porzeczki, suszonych śliwek, a także nutami ziołowymi, przyprawami korzennymi, skórą i lekkim akcentem tytoniowym. W tle pojawia się mineralność i delikatna ziemistość.

Aromat

Wino jest intensywne i głębokie w zapachu, z wyraźnymi nutami wiśni, czarnej porzeczki, suszonych śliwek, a także nutami ziołowymi, przyprawami korzennymi, skórą i lekkim akcentem tytoniowym. W tle pojawia się mineralność i delikatna ziemistość.

smak W ustach wino jest mocne, strukturalne, z wyraźnymi, żywymi taninami. Smak soczystych, ciemnych owoców łączy się z nutami ziemi, przypraw, gorzkiej czekolady i skóry. Finisz jest długi, surowy i pełen charakteru, z potencjałem wieloletniego dojrzewania w butelce.

Smak

W ustach wino jest mocne, strukturalne, z wyraźnymi, żywymi taninami. Smak soczystych, ciemnych owoców łączy się z nutami ziemi, przypraw, gorzkiej czekolady i skóry. Finisz jest długi, surowy i pełen charakteru, z potencjałem wieloletniego dojrzewania w butelce.

potrawy Pasuje do dań mięsnych, zwłaszcza do dziczyzny, jagnięciny, pieczonych i duszonych mięs. Świetne także do potraw z grzybami, długo dojrzewających serów i dań w sosach o intensywnym smaku.

Potrawy

Pasuje do dań mięsnych, zwłaszcza do dziczyzny, jagnięciny, pieczonych i duszonych mięs. Świetne także do potraw z grzybami, długo dojrzewających serów i dań w sosach o intensywnym smaku.

Więcej informacji

Więcej informacji

Pignoli powstaje z rzadkiej, lokalnej odmiany Pignolo, uprawianej w regionie Oslavia. Zbiory odbywają się ręcznie. Fermentacja przeprowadzana jest z naturalnymi drożdżami w dużych otwartych kadziach, z długą maceracją trwającą od 30 do 90 dni. Po fermentacji wino dojrzewa przez 4 do 5 lat w dużych, używanych beczkach z dębu słoweńskiego. Produkcja odbywa się bez użycia dodatków technologicznych, z minimalną lub zerową ilością siarki.