Zdjęcie ma charakter poglądowy.
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Solaia

Marchesi Antinori

Cena: 2 159,00 zł

Dostępność:
Ostatnie sztuki

Informacje

aromat Wino charakteryzuje się złożonym i wyrafinowanym bukietem. Dominują nuty małych czerwonych owoców, zwłaszcza malin i morwy, przechodzące w słodkie akcenty dojrzałych moreli i czerwonych pomarańczy, z delikatnymi kwiatowymi niuansami róż. Wyraźne aromaty ziaren kawy, czekolady i lukrecji są doskonale zintegrowane, towarzyszą im świeże wrażenia mięty i białego pieprzu, nadając bukietowi przyjemną, subtelną pikantność.

Aromat

Wino charakteryzuje się złożonym i wyrafinowanym bukietem. Dominują nuty małych czerwonych owoców, zwłaszcza malin i morwy, przechodzące w słodkie akcenty dojrzałych moreli i czerwonych pomarańczy, z delikatnymi kwiatowymi niuansami róż. Wyraźne aromaty ziaren kawy, czekolady i lukrecji są doskonale zintegrowane, towarzyszą im świeże wrażenia mięty i białego pieprzu, nadając bukietowi przyjemną, subtelną pikantność.

smak Na podniebieniu wino jest otulające i harmonijne, z doskonałą i zrównoważoną strukturą. Miękkie, żywe taniny przyczyniają się do jego gęstej, urzekającej tekstury. Finisz jest wyjątkowo długi i przyjemny, z utrzymującym się posmakiem tostów i przypraw, które były wyczuwalne w aromacie.

Smak

Na podniebieniu wino jest otulające i harmonijne, z doskonałą i zrównoważoną strukturą. Miękkie, żywe taniny przyczyniają się do jego gęstej, urzekającej tekstury. Finisz jest wyjątkowo długi i przyjemny, z utrzymującym się posmakiem tostów i przypraw, które były wyczuwalne w aromacie.

potrawy Solaia 2019 doskonale komponuje się z wykwintnymi daniami mięsnymi, takimi jak pieczona jagnięcina, dziczyzna czy wołowina w sosie truflowym. Świetnie współgra również z dojrzałymi serami oraz potrawami kuchni toskańskiej, takimi jak bistecca alla fiorentina.

Potrawy

Solaia 2019 doskonale komponuje się z wykwintnymi daniami mięsnymi, takimi jak pieczona jagnięcina, dziczyzna czy wołowina w sosie truflowym. Świetnie współgra również z dojrzałymi serami oraz potrawami kuchni toskańskiej, takimi jak bistecca alla fiorentina.

Więcej informacji

Więcej informacji

Winogrona są starannie selekcjonowane z 20-hektarowej winnicy Solaia, położonej na wysokości 350-400 metrów n.p.m., na glebach bogatych w "alberese" i "galestro". Fermentacja i maceracja odbywają się w kontrolowanej temperaturze, z dbałością o zachowanie równowagi między owocowością a jakością tanin. Po fermentacji jabłkowo-mlekowej w barrique, wino dojrzewa przez około 18 miesięcy w nowych francuskich beczkach dębowych, a następnie przez kilka miesięcy w butelkach przed wprowadzeniem na rynek.