Barolo Bussia
Cena: 350,00 zł
Dostępność:
Wysoka
Informacje
Aromat
Złożony i zdecydowanie zachęcający aromat o owocowo - ziołowym zabarwieniu. Nuty świeżych wiśni, dojrzałych malin i truskawek mieszają się z południowymi ziołami z lukrecją na czele. Wybijają się też niuanse kwiatowe takie jak fiołki czy wrzosy, a na dalszym planie wybrzmiewają tony pieczonego mięsa i kadzidła. Niezwykła kompleksowość!
Smak
Barolo o mocnej budowie, solidnej koncentracji smaku, wyraźnie zarysowanych taninach i kwasowości nadającej winu świeży ton ale przede wszystkim, o wspaniałej równowadze i harmonii. Intensywna owocowość nie daje o sobie zapomnieć, nawet pomimo akcentów słodkich przypraw takich jak goździk czy wędzonego mięsa. Smak pozostaje w ustach na bardzo długo. Dziś Bussia '20 robi wielkie wrażenie pomimo swojego młodzieńczego charakteru. Wyobrażenie o tym jak będzie się prezentowała za 10 - 15 lat rozbudza wyobraźnię!
Potrawy
vitello tonnato,wędzona gęsina,risotto z truflami
Więcej informacji
Wino przechodzi spontaniczną fermentację ze skórkami trwającą 40 dni. Proces odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, tak samo jak następujące po nim półroczne dojrzewanie. Następnie wino trafi do dębowych fouders o pojemności 25 - 30 hl na okres 30 miesięcy.Barolo Bussia to flagowa etykieta Giacomo Fenocchio. Roczna produkcja wynosi 25 000 butelek. Bussia to nazwa jednej ze 170 MGA w apelacji Barolo DOCG. MGA, czyli Menzione Geografica Aggiuntiva odnoszą się do konkretnych obszarów zdefiniowanych wewnątrz apelacji i w dużym uproszczeniu można stwierdzić, że MGA jest lokalnym odpowiednikiem burgundzkiego cru lub climat. Bussia jest drugim największym obszarem w Barolo i właśnie w związku z rozmiarem podzielono ją na podstrefy - Soprana oraz Sottana, z której pochodzą owoce do produkcji wina autorstwa Fenocchio.