Zdjęcie ma charakter poglądowy.
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Barolo Bussia

Giacomo Fenocchio

Cena: 350,00 zł

Dostępność:
Wysoka

Informacje

  • Kolor Czerwone
  • Kraj Włochy
  • Region Piemont
  • Rodzaj Wytrawne
  • Szczep Nebbiolo
  • Alkohol 14,5%
  • Apelacja Barolo DOCG
  • Starzenie 30 miesięcy w dębowych beczkach
  • Rocznik 2020
  • Objetosc 750 ml
  • Temperatura podania 16°C
aromat Złożony i zdecydowanie zachęcający aromat o owocowo - ziołowym zabarwieniu. Nuty świeżych wiśni, dojrzałych malin i truskawek mieszają się z południowymi ziołami z lukrecją na czele. Wybijają się też niuanse kwiatowe takie jak fiołki czy wrzosy, a na dalszym planie wybrzmiewają tony pieczonego mięsa i kadzidła. Niezwykła kompleksowość!

Aromat

Złożony i zdecydowanie zachęcający aromat o owocowo - ziołowym zabarwieniu. Nuty świeżych wiśni, dojrzałych malin i truskawek mieszają się z południowymi ziołami z lukrecją na czele. Wybijają się też niuanse kwiatowe takie jak fiołki czy wrzosy, a na dalszym planie wybrzmiewają tony pieczonego mięsa i kadzidła. Niezwykła kompleksowość!

smak Barolo o mocnej budowie, solidnej koncentracji smaku, wyraźnie zarysowanych taninach i kwasowości nadającej winu świeży ton ale przede wszystkim, o wspaniałej równowadze i harmonii. Intensywna owocowość nie daje o sobie zapomnieć, nawet pomimo akcentów słodkich przypraw takich jak goździk czy wędzonego mięsa. Smak pozostaje w ustach na bardzo długo. Dziś Bussia '20 robi wielkie wrażenie pomimo swojego młodzieńczego charakteru. Wyobrażenie o tym jak będzie się prezentowała za 10 - 15 lat rozbudza wyobraźnię!

Smak

Barolo o mocnej budowie, solidnej koncentracji smaku, wyraźnie zarysowanych taninach i kwasowości nadającej winu świeży ton ale przede wszystkim, o wspaniałej równowadze i harmonii. Intensywna owocowość nie daje o sobie zapomnieć, nawet pomimo akcentów słodkich przypraw takich jak goździk czy wędzonego mięsa. Smak pozostaje w ustach na bardzo długo. Dziś Bussia '20 robi wielkie wrażenie pomimo swojego młodzieńczego charakteru. Wyobrażenie o tym jak będzie się prezentowała za 10 - 15 lat rozbudza wyobraźnię!

potrawy vitello tonnato,wędzona gęsina,risotto z truflami

Potrawy

vitello tonnato,wędzona gęsina,risotto z truflami

Więcej informacji

Więcej informacji

Wino przechodzi spontaniczną fermentację ze skórkami trwającą 40 dni. Proces odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, tak samo jak następujące po nim półroczne dojrzewanie. Następnie wino trafi do dębowych fouders o pojemności 25 - 30 hl na okres 30 miesięcy.Barolo Bussia to flagowa etykieta Giacomo Fenocchio. Roczna produkcja wynosi 25 000 butelek. Bussia to nazwa jednej ze 170 MGA w apelacji Barolo DOCG. MGA, czyli Menzione Geografica Aggiuntiva odnoszą się do konkretnych obszarów zdefiniowanych wewnątrz apelacji i w dużym uproszczeniu można stwierdzić, że MGA jest lokalnym odpowiednikiem burgundzkiego cru lub climat. Bussia jest drugim największym obszarem w Barolo i właśnie w związku z rozmiarem podzielono ją na podstrefy - Soprana oraz Sottana, z której pochodzą owoce do produkcji wina autorstwa Fenocchio.