Zdjęcie ma charakter poglądowy.
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Barolo Villero

Giacomo Fenocchio

Cena: 440,00 zł

Dostępność:
Wysoka

Informacje

  • Kolor Czerwone
  • Kraj Włochy
  • Region Piemont
  • Rodzaj Wytrawne
  • Szczep Nebbiolo
  • Alkohol 14,5 %
  • Apelacja Barolo DOCG
  • Starzenie 30 miesięcy w dębowych beczkach
  • Rocznik 2020
  • Objetosc 750 ml
  • Temperatura podania 17°C
aromat Bogaty i złożony aromat ukazujący mocno kwiatową stronę szczepu Nebbiolo. Zdecydowany ton fiołków i piwonii towarzyszy nutom ciemnych owoców, podszytu leśnego i mokrej gleby. Akcenty garbowanej skóry, orientalnych przypraw czy kadzidła świadczą o dojrzewaniu w dębowej beczce.

Aromat

Bogaty i złożony aromat ukazujący mocno kwiatową stronę szczepu Nebbiolo. Zdecydowany ton fiołków i piwonii towarzyszy nutom ciemnych owoców, podszytu leśnego i mokrej gleby. Akcenty garbowanej skóry, orientalnych przypraw czy kadzidła świadczą o dojrzewaniu w dębowej beczce.

smak Smak wina mocno koresponduje z jego zapachem, choć mocniej do głosu dochodzą niuanse owocowe w postaci likierowej wiśni czy ciemnych malin. Całkiem zdecydowanie zarysowana lukrecja i mokry tytoń. Jest strukturalnym winem, które prezentuje dużą intensywność smaku. Wyraziste ale jednocześnie wyszlifowane taniny kontrują owocową świeżość wina. Smak pozostaje w ustach na bardzo długo.

Smak

Smak wina mocno koresponduje z jego zapachem, choć mocniej do głosu dochodzą niuanse owocowe w postaci likierowej wiśni czy ciemnych malin. Całkiem zdecydowanie zarysowana lukrecja i mokry tytoń. Jest strukturalnym winem, które prezentuje dużą intensywność smaku. Wyraziste ale jednocześnie wyszlifowane taniny kontrują owocową świeżość wina. Smak pozostaje w ustach na bardzo długo.

potrawy solo wine,wolno pieczona wołowina,risotto z truflami

Potrawy

solo wine,wolno pieczona wołowina,risotto z truflami

Więcej informacji

Więcej informacji

Fermentacja ze skórkami odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej i trwa aż 40 dni. Po jej zakończeniu wino dojrzewa 6 miesięcy w tych samych zbiornikach, a następnie trafia do fouders z dębu slawońskiego o pojemności 35 - 50 hl na okres 30 miesięcy.Rocznie powstaje zaledwie 5000 butelek Barolo Villero, owoce do jego produkcji pochodzą z parceli o powierzchni 1 ha leżącej w komunie Castiglione Falletto.Villero to nazwa jednej ze 170 MGA w apelacji Barolo DOCG.MGA, czyli Menzione Geografica Aggiuntiva odnoszą się do konkretnych obszarów zdefiniowanych wewnątrz apelacji i w dużym uproszczeniu można stwierdzić, że MGA jest lokalnym odpowiednikiem burgundzkiego cru lub climat.