Zdjęcie ma charakter poglądowy.
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Barolo

Giacomo Fenocchio

Cena: 289,00 zł

Dostępność:
Ostatnie sztuki

Informacje

aromat Zapach wina jest początkowo zwiewny i eteryczny ale po czasie nabiera wyrazistości. Nuty owocowe wyciągnięte na pierwszy plan wdzięcznie współgrają z mocnymi akcentami kwiatowymi: czerwone owoce świeże ale też w postaci przetworów czy likieru, pestka wiśniowa, świeże i przekwitłe fioletowe kwiaty, zwłaszcza fiołki i piwonie. Całości dopełnia lekki niuans balsamiczny, suszone przyprawy i suchy tytoń oraz lekko zarysowany aromat grzybów i asfaltu.

Aromat

Zapach wina jest początkowo zwiewny i eteryczny ale po czasie nabiera wyrazistości. Nuty owocowe wyciągnięte na pierwszy plan wdzięcznie współgrają z mocnymi akcentami kwiatowymi: czerwone owoce świeże ale też w postaci przetworów czy likieru, pestka wiśniowa, świeże i przekwitłe fioletowe kwiaty, zwłaszcza fiołki i piwonie. Całości dopełnia lekki niuans balsamiczny, suszone przyprawy i suchy tytoń oraz lekko zarysowany aromat grzybów i asfaltu.

smak W ustach wino wręcz rozpycha się na boki! Nie jest bardzo mocnej budowy ale zachwyca mocą smaku i krzepką, wyrazistą taniną. Wiśniowo - porzeczkowa kwasowość dopełnia klasycznego wydźwięku tego wina. Owocowy koloryt urozmaica lekka ziemistość i muśnięcie dymu. Złożone i pełne wigoru wino.

Smak

W ustach wino wręcz rozpycha się na boki! Nie jest bardzo mocnej budowy ale zachwyca mocą smaku i krzepką, wyrazistą taniną. Wiśniowo - porzeczkowa kwasowość dopełnia klasycznego wydźwięku tego wina. Owocowy koloryt urozmaica lekka ziemistość i muśnięcie dymu. Złożone i pełne wigoru wino.

potrawy borowiki smażone na maśle,dziczyzna,sery twarde starzone

Potrawy

borowiki smażone na maśle,dziczyzna,sery twarde starzone

Więcej informacji

Więcej informacji

Rozciągnięta, spontaniczna fermentacja ze skórkami trwająca aż 40 dni! Dojrzewanie przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie 30 miesięcy w fouder z dębu slawońskiego o pojemności 25 - 30 hl. "Podstawowe" Barolo Giacomo Fenocchio wyprodukowane jest z owoców zebranych z niewielkiej parceli o powierzchni zaledwie 1 ha leżącej nieopodal miasteczka Monforte d'Alba. Roczna produkcja wynosi 7000 butelek.