Zdjęcie ma charakter poglądowy.
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Nicolas Catena Zapata

Bodegas Catena Zapata

Cena: 572,90 zł

Dostępność:
Ostatnie sztuki

Informacje

  • Kolor Czerwone
  • Kraj Argentyna
  • Region Mendoza
  • Rodzaj Wytrawne
  • Szczep Cabernet Sauvignon Malbec
  • Alkohol 13.6%
  • Starzenie 18 miesięcy w dębowych beczkach
  • Rocznik 2019
  • Objetosc 750 ml
  • Temperatura podania 17 - 18°C
  • Nagrody 97 POINTS - Tim Atkin 96 POINTS - The Wine Advocate 95 POINTS - James Suckling
aromat Bogaty i intensywny, z nutami czarnych porzeczek, śliwek, jeżyn oraz delikatnych akcentów fiołków, cedru, tytoniu i przypraw. Elegancka nuta grafitu i ziemistości w tle podkreśla głębię wina.

Aromat

Bogaty i intensywny, z nutami czarnych porzeczek, śliwek, jeżyn oraz delikatnych akcentów fiołków, cedru, tytoniu i przypraw. Elegancka nuta grafitu i ziemistości w tle podkreśla głębię wina.

smak W ustach wino jest potężne, a zarazem eleganckie, z gładkimi taninami i doskonałą strukturą. Smaki czarnych owoców przeplatają się z nutami kawy, gorzkiej czekolady, cedru i przypraw korzennych. Długi, wielowarstwowy finisz z dużym potencjałem dojrzewania.

Smak

W ustach wino jest potężne, a zarazem eleganckie, z gładkimi taninami i doskonałą strukturą. Smaki czarnych owoców przeplatają się z nutami kawy, gorzkiej czekolady, cedru i przypraw korzennych. Długi, wielowarstwowy finisz z dużym potencjałem dojrzewania.

potrawy Pasuje do steków z grilla, dziczyzny, jagnięciny, dań z grzybami i twardych, dojrzewających serów.

Potrawy

Pasuje do steków z grilla, dziczyzny, jagnięciny, dań z grzybami i twardych, dojrzewających serów.

Więcej informacji

Więcej informacji

Winogrona pochodzą z wyselekcjonowanych parceli w wysokich partiach Mendozy, głównie z winnic Adrianna (około 1450 m n.p.m.) i Nicasia (około 1095 m n.p.m.). Zbiory odbywają się ręcznie. Fermentacja prowadzona jest w małych zbiornikach w kontrolowanej temperaturze. Po fermentacji alkoholowej i malolaktycznej wino dojrzewa przez 18 miesięcy w nowych i używanych beczkach z dębu francuskiego (około 80% nowych), co nadaje mu złożoność, strukturę i potencjał długiego starzenia.